Daging

How to Make Delicious Daging bakar

Daging bakar. Untuk resepi Daging Bakar Danok/Daging Bakar Ala Thai/Daging Bakar Harimau Menangis ini saya tidak menggunakan garam. Lihat juga resep Daging sapi bakar teflon rumahan enak lainnya. Daging bakar adalah hidangan daging yang dibakar dalam sebuah oven.

Daging bakar Kredit foto: Shafini Saupi (gambar bukan menggunakan resepi dibawah). Sua Rong Hai merupakan sejenis makanan tempatan dari Timur Laut Thailand yang secara ringkasnya dimasak dari daging. Pastinya perapan daging untuk daging bakar Danok ini berbeza dengan perapan daging yang sedia ada. You can have Daging bakar using 14 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Daging bakar

  1. You need 250 gram of daging shabu2(daging tipis).
  2. It’s 6 butir of Bawang putih.
  3. It’s 4 butir of bawang merah.
  4. It’s 1/2 sdt of rosemary(boleH skip).
  5. It’s 2 sdt of saos tiram.
  6. You need 5 of cabe kriting(sesuai selera).
  7. You need 2 of cabe rawit(sesuai selera).
  8. Prepare of Gula.
  9. You need of Kecap.
  10. You need of Garam.
  11. You need of Lada bubuk.
  12. Prepare of Penyedap.
  13. Prepare of Minyak goreng.
  14. You need 1 gelas of air (gelas belimbing).

Kalau makan ikan bakar atau daging bakar, bagai tidak lengkap jika tidak dicicah dengan air asam. Air asam sangat mudah disediakan namun tidak semua orang mampu menghasilkan air asam yang sedap. Daging bakar jepit pedas, daging dengan rasa pedas nan lezat. Tak semua daging bakar akan kena dengan selera tekak kita.

Daging bakar instructions

  1. Cincang 2 butir bawang putih lalu tumis dengan daging tipis ny.
  2. Tambahkan lada,garam secukupnya,rosemary,saos tiram,gula,lada,penyedap(rasa sesuaikan selera).
  3. Tmbahkan air secukupnya supaya daging matang.
  4. Bumbu bakar(goreng bawang merah,bawang putih sisanya,cabe keriting,cabe rawit smpe matang.
  5. Lalu ulek tmbahkan garam dan sasa penyedap siramkan minyak gorengnya tmbahkan kecap agak bnyak biar enak.
  6. Masukkan daging yg sudah di masak td ke dlam bumbu ulekan td lalu olesi panggangan dengan minyak goreng.
  7. Bakae daging per slice di panggangan jgn lupa api jgn gede2 supaya kering lbih mtang lg enak.. olesi bumbu ulekan td ktika di balik.
  8. Stlah matang agak kering angkat ato lbih enak agak gosong gt.
  9. Selamat mencoba.

Selalunya daging bakar ini di makan Kebetulan malam ni saya masak daging bakar madu ala thai. Saya just nak share mana tau ada. Daging bakar adalah hidangan daging yang dibakar dalam sebuah oven. For faster navigation, this Iframe is preloading the Wikiwand page for Daging bakar. Add to wishlist Add to compare Share.

You might also like

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *